zondag 22 mei 2011

'Geen tweede Eyjafjallajökull'

De vulkaanuitbarsting in IJsland lijkt geen tweede Eyjafjallajökull te worden. In april 2010 moest moest het luchtruim in verschillende Europese landen tijdelijk gesloten worden wegens de overdrijvende aswolk. Ook Schiphol ging enkele dagen dicht. Meer dan honderdduizend vluchten werden geannuleerd en meer dan acht miljoen passagiers kwamen vast te zitten. Ook het IJslandse toerisme had maanden te lijden onder de aswolk.
De Vulkaan Grimsvötn bevindt zich onder de grootste gletsjer van het eiland en was in 2004 voor het laatst actief. De rookontwikkeling is overigens wel in Reykjavik te zien en 120 mijl rondom de vulkaan mag niet worden gevlogen. De internationale vluchten van en naar Keflavik (de internationale luchthaven) zijn niet stilgelegd. Er valt wel as op de IJslandse dorpen Kirkjubaerklaustur en Hofn i Hornafirdi, maar die is van een andere kwaliteit dan een jaar geleden. De stofdeeltjes zijn groter en zullen minder probleem veroorzaken. De eruptie kwam wel onverwachts, de eerste aardschokken werden om half zes plaatselijke tijd gevoeld.
Grimsvötn is al vele jaren actief. De eerste eruptie vond plaats in 1922. Wetenschappers hielden rekening met een nieuwe uitbarsting dit jaar. De foto werd genomen door Halldor Sigurdsson.

UPDATE: Luchtruim IJsland toch dicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten